Woensdag 25 november is Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op die dag staan we stil bij de moord op de drie zusters Mirabal in de Dominicaanse Republiek. De moord op de ‘onvergetelijke vlinders’ zoals ze nog altijd liefkozend worden genoemd, is inmiddels alweer bijna 60 jaar geleden.
Ook in Nederland zien we geweld tegen vrouwen, maar dan met eergerelateerde motieven: Zarife, een jong 18- jarige meisje uit Almelo dat in 2003 door haar vader is vermoord in Turkije; de 32-jarige moeder Gül die in 2004 door haar ex-man is doodgeschoten voor het blijf-van-mijn lijf-huis en Zeynep de 24-jarige rechtenstudente die in 2007 door haar ex-man op het station van Alkmaar is vermoord.
Deze vrouwen hadden allemaal gemeen: angst, onderdrukking, eenzaamheid en wanhoop. Zij zaten met vragen waarop ze in stilte hun eigen antwoord moesten bedenken. Hoe houd ik mijn familie-eer in stand? Hoe ontkom ik aan de constante mishandeling door mijn man? Hoe blijf ik staande als ik in twee werelden leef?
Stichting Kezban wil die vragen wél horen. Via haar interactieve website ‘Hallo Kezban’ krijgen vrouwen uit risicogroepen de kans om anoniem met elkaar en met getrainde hulpverleners over eer en relaties te communiceren.
Als overheid steunen wij dit initiatief van harte. Voor het bespreekbaar maken van erekwesties én de aanpak daarvan. We willen vrouwen en meisjes helpen weerbaar en bewust te worden van de eigen situatie. De website kan hen over de drempel helpen door met elkaar hierover te praten.
Fayza Oum’Hamed sprak erover in haar boek De Uitverkorene. Haar verhaal roept zowel woede op als bewondering. Woede vanwege de mishandeling, de slechtheid van de mensen en het jarenlang uitblijven van een helpende hand. Maar ook bewondering omdat zij met haar verhaal onze ogen opent voor de problemen die zich achter gesloten deuren afspelen.
Als overheid hebben wij binnen het kabinetsprogramma Eergerelateerd geweld al vele initiatieven ondernomen, onder meer op het gebied van preventie en bescherming en opvang. Uiteraard blijven we zoeken naar nog meer middelen om eergerelateerd geweld tegen te gaan. En hopen via de website meer inzicht te krijgen van de verschillende problematiek omtrent eergerelateerd geweld. Wij zijn de stichting dankbaar voor haar inzet. Ze hebben sinds hun ontstaan in 2001 veel fantastisch werk geleverd, waardoor de tragische moord op ‘onvergetelijke vlinder’ Kezban alsnog iets positiefs heeft voortgebracht.