Kennis aanpak eergerelateerd geweld wordt bespreekbaar door dialoogmethode

Het bespreekbaar maken van huiselijk-, of eergerelateerd geweld en taboe-onderwerpen op een cultuur sensitieve manier, is zeker niet makkelijk. Hoe bereik je deze doelgroepen? Hoe zorg je dat de doelgroepen onderwerpen als eergerelateerd geweld, huiselijk geweld, seksualiteit, seksuele diversiteit en huwelijksdwang op een veilige manier met elkaar willen en kunnen bespreken?
Speciaal hiervoor ontwikkelde Stichting Kezban een effectieve dialoogmethode. In laagdrempelige, wijkgerichte bijeenkomsten, spreken deelnemers met elkaar onder leiding van speciaal getrainde dialoogleiders. Hierbij wordt de Socratische gespreksmethode gebruikt.
Dialoogmethode van Kezban:
- Breed inzetbaar voor diverse thema’s
- Bewezen succesvol
- Laagdrempelig voor de doelgroep
- Dialoogleiders ervaringsdeskundig en/of sleutelfiguur
- Materialen en methode per groep op maat
Getrainde pool van ervaringsdeskundigen en sleutelfiguren
“De Socratische dialoogmethode maakt alle taboes op een prettige manier bespreekbaar. Ik ben dankbaar en trots op mijn rol als dialoogleider. Vrouwen zie ik letterlijk opbloeien, uit de depressie komen. De zwarte kleding maakt plaats voor kleur, de gezichtsuitdrukking en de lichaamshouding veranderen.”
Al onze dialoogleiders zijn intensief getraind in de Socratische methode. Onze pool bestaat voor meer dan 90% uit ervaringsdeskundigen en/of sleutelfiguren uit de doelgroep. Dit zorgt voor een goede opkomst bij bijeenkomsten en echte verbinding met de achterban. Door hun voorbeeldrol en de positieve respons van de dialoogdeelnemers, groeit ook het zelfvertrouwen van de dialoogleiders en hun persoonlijke kracht.
Laagdrempelig voor de migrantengemeenschap
Onze dialoogbijeenkomsten zijn laagdrempelig: we verspreiden geen flyers en gebruiken geen ‘PR-machine’, maar sluiten aan bij bestaande bijeenkomsten en netwerken in de wijk. Onze dialoogleiders bepalen in overleg welke materialen, aanpak en methodes geschikt zijn voor hun specifieke groep. Merken zij bijvoorbeeld dat de term ‘huiselijk geweld’ beter niet op de uitnodiging kan staan? Dan bedenken zij een aansprekender thema, zoals ‘opvoeden’ of ‘horizon verbreden’, zodat deelnemers wél gemotiveerd zijn om te komen. Elke dialoogbijeenkomst wordt op maat gemaakt. Voor deze vaak moeilijk bereikbare doelgroep is dat een aanpak die werkt!
“Operatie Vertelcabine is een succesvol project voor bewustwording over kindermishandeling ontwikkeld door Operatie Periscoop. De dialoogleiders van Stichting Kezban toeren mee door de stad als verteller. Dit is een prachtige samenwerking van alweer een aantal jaren en we hopen dat we dit nog lang kunnen voortzetten.”
Dialoogmethode Kezban bewezen effectief
De dialoogmethode van Stichting Kezban is bewezen succesvol, zo blijkt onder meer uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam ‘ Maak diversiteit bespreekbaar ‘ en het Ministerie van OCW. De gemeente Amsterdam wil de dialoogmethode graag behouden en versterken, ook andere gemeentes implementeren de dialoogmethode. Speciaal hiervoor heeft Movisie de Handreiking Gemeentes geschreven.
