Over Stichting Kezban

 “Het huwelijk van de jonge Turkse vrouw Kezban Vural (29) werd gekenmerkt door ernstige mishandelingen. Ook na de scheiding bleef haar ex-man haar lastigvallen, achtervolgen en bedreigen. Regelmatig deed Kezban aangifte bij de politie, maar zij ondernamen geen actie. Op 22 juni 1999 werd Kezban in Zwijndrecht voor de ogen van haar kinderen (7 en 9) door haar ex-man doodgeschoten.”

Kennis & aanpak eergerelateerd geweld, seksualiteit en huwelijksdwang

Saniye, oprichter Stichting Kezban

“Dit nooit meer. Wat Kezban is overkomen, mag nooit meer gebeuren”, dacht een groep vrienden en andere vrouwen betrokken bij het onderwerp huiselijk geweld. En zo richtten zij begin 2001 Stichting Kezban op. Onze Stichting wil huwelijksdwang, eergerelateerd en huiselijk geweld en gedwongen achterlating bespreekbaar maken en aanpakken.

Hiervoor ontwikkelen wij geschikte materialen en methodieken die zorgen voor bewustwording bij de migrantengemeenschap. Onze methodes zijn openbaar toegankelijk en delen we graag met partnerorganisaties, overheden en beleidsmakers, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk hier het interview met Saniye

Actuele projecten

In opdracht van de gemeente Amsterdam (stadsdelen: Oost, West, Nieuw-west en Noord) voert Stichting Kezban het project uit: ‘Blijvend bespreekbaar maken van taboeonderwerpen’.

Het project: ‘Wij allemaal Amsterdammers, binding en verbinding op Wijkniveau’ is een opdracht van stadsdeel Noord

In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is stichting Kezban één van de uitvoeringspartners van het meerjarig landelijk project “Verandering van binnenuit’ uitgevoerd door het Consortium Zelfbeschikking (vertegenwoordiging van migranten- en vluchtelingenorganisaties) in samenwerking met Movisie en Doetank.

Bestuur & organisatie Stichting Kezban

Stichting Kezban ontvangt geen meerjarige structurele financiering. De stichting kan haar werk doen dankzij projectensubsidie, inkomsten uit voorlichting –en advieswerk en giften. Bewezen effectiviteit en geleverde resultaten moeten de kwaliteit aantonen van het werk van Stichting Kezban.

Het bestuur bestaat uit professionals met verschillende achtergronden en ervaring die allen met het thema verbonden zijn. Zij ontvangen geen betaling voor hun werk.

Het huidige bestuur bestaat uit:

 

  • Coby Katu Bin Mara (voorzitter)
  • Hetty Fenton (penningmeester)
  • Aster Ghirnai (algemeen bestuurslid)
  • Ingrid Viskil (algemeen bestuurslid)

“Bijzondere momenten in ons werk? Als deelnemers ons terugbellen na een dialoogbijeenkomsten
vertellen dat het ze enorm heeft geholpen. Onze missie is geslaagd als een deelnemer na een dialoogbijeenkomst aangeeft, dat zij, of hij ook dialoogleider wil worden en zich in wil zetten voor het doel van Kezban”.

Saniye Tezcan, projectleider Stichting Kezban

Word Nu Dialoogleider