Interview met Saniye Tezcan

‘Wat Kezban is overkomen, mag nooit meer gebeuren’

In 1999 werd de jonge Turkse vrouw Kezban Vural voor de ogen van haar twee kinderen op straat vermoord door haar ex-man. Voor vrienden uit haar directe omgeving was dit aanleiding om Stichting Kezban op te richten, want wat Kezban is overkomen, mag nooit meer gebeuren. Saniye Tezcan is projectleider en trainer bij Stichting Kezban. Zij is een van de deelnemers aan het Kerstdebat over verandering van binnenuit op vrijdagmiddag 20 december.

Saniye Tezcan: ‘Stichting Kezban is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het bespreekbaar maken van taboeonderwerken zoals huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, huwelijksdwang, seksuele diversiteit – waaronder homoseksualiteit – of problemen binnen de families. Wij leiden vrijwilligers op tot dialoogleider die in hun eigen achterban dit soort onderwerpen bespreekbaar maken. Er zijn nu circa 70 vrijwilligers die vanuit Stichting Kezban zijn opgeleid en in het hele land aan de slag zijn’.

20 december: Saniye Tezcan te gast tijdens Kerstdebat

Het beeld dat opvattingen binnen migrantengemeenschappen over bijvoorbeeld genderpatronen en LHBT’s niet veranderen is hardnekkig maar onjuist. Tijdens het kerstdebat vertelden Saniye Tezcan, Ahmet Azdural van Inspraakorgaan Turken in Nederland, en Driss Kaamouchi van Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders welke veranderingen er binnen de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen plaatsvinden. Ook waren te gast Naema Tahir, Voice of Afghan Wo-men, Olave Nduwanje en Caribbean soul diva Yuli Minguel.

Saniye, oprichter Stichting Kezban

Wat doet de dialoogleider?

“Een dialoogleider begeleidt gesprekken over taboes, durft open vragen te stellen in een veilige omgeving. Dat is belangrijk. We willen van binnenuit de vaste patronen doorbreken. Zonder oordeel. Dat is nog best moeilijk, want als dialoogleider ben je vaak ook ervaringsdeskundige. Daarmee ben je geneigd om je eigen mening en adviezen te gaan geven. We gebruiken daarvoor de Socratische gespreksmethode. Dat betekent dat je open vragen durft te stellen, zonder je eigen mening naar voren laat komen of te snel in discussie te gaan. De Socratische methode was voor mijzelf ook echt een eye-opener. Het geeft je handvatten om vanuit gezamenlijk onderzoek, zonder oordeel, verder te komen.”

Eigen omgeving, tijd en ruimte

“We willen met Stichting Kezban de gesprekken over taboes aanwakkeren, zodat mensen die ook weer in eigen kring gaan bespreken. Als wij teveel druk gaan uitoefenen om taboes bespreekbaar te maken, dan werkt het averechts. Ik gebruik wel eens de metafoor van de oester, die klapt dicht als je er een tik op geeft. Maar als je die in het water laat drijven, in de eigen omgeving, gaat die vanzelf open. Geef het de eigen omgeving, eigen tijd en ruimte”.

Alliantie Verandering van Binnenuit

Het werk van Stichting Kezban wordt gefinancierd met donaties en projectsubsidies. Organisaties en instellingen kunnen een dialoogleider van Stichting Kezban inschakelen. Die kan helpen bij het bespreken van taboeonderwerpen zoals huiselijk geweld of huwelijksdwang met diverse groepen. Het doet veel mensen goed om ervaringen te delen en taboes te bespreken. Sichting Kezban is een van de zeven organisaties die hun krachten hebben gebundeld in het consortium Zelfbeschikking. De anderen zijn het Inspraakorgaan Turken (IOT), Federatie van Somalische associaties in Nederland (FSAN), Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Landelijke Werkgroep Mudawwanah, HTIB (Turkse arbeidersvereniging in Nederland) en Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON). Samen organiseren deze organisaties 700 bijeenkomsten en combineren daarbij het netwerk en de praktijkkennis van de migrantenorganisaties met de expertise en kennis van Movisie. Bekijk hier een filmpje met Saniye Tezcan voor de Alliantie Verandering van Binnenuit.

Meer weten?

www.stichting-kezban.nl

Dossiers: Huiselijk en seksueel geweld en Doen wat werkt.
Contactpersonen: Hilde Bakker en Hanneke Felten

 

Lees ook

Couscousdialoog

Couscousdialoog

Wat is er mooier dan een dialoog te starten met een gezamenlijke maaltijd? Op 21 februari organiseerde Combiwel samen met Stichting Kezban een ‘Couscousdialoog’ in de gezamenlijke ruimte van het Amstelhuis (de Buurman). De avond van 18.30-21.00 begon met een...

Word Nu Dialoogleider